Når teknik og data går imod loven

Når teknik og data går imod loven

I dagens Danmark er alt nærmest teknik og data. Alt er efterhånden elektronisk for at gøre det nemmere for virksomheder, forbrugere og handel med varer. Men det er ikke kun den tekniske og elektroniske del, der har indtaget verden. Det er også indhentning og udlevering af data, den data som transmitteres frem og tilbage mellem virksomheder og mennesker og den anden vej rundt. Alt bliver målt, tracket og analyseret i dag og alt hvad vi laver bliver registreret et eller andet sted på et netværk og gemt i en sky et sted. Det gælder både vores færden i supermarkeder, skoler, arbejdspladser og på nettet. Virksomheder og staten og udlandet kan konstant følge med i, hvad vi laver, hvor ofte vi laver det og hvornår vi har lavet det. tekstforfatning

Det kaldes også tracking og alt bliver tracket i dag. Mange forbrugere er mistænksomme overfor virksomheders og staters brug af tracking systemer og metoder, men det er svært at gøre noget ved det. Der bliver manipuleret med meget data og det bliver ofte brugt meget uhensigtsmæssigt for at påvirke folk og fæ, man ved for eksempel at der op til valg bliver brugt meget data på at finde ud af, hvad folk tænker om de forskellige kandidater og hvordan man kan bruge teknik og data til at påvirke folk i den retning man gerne vil have dem, så de stemmer på nogle specifikke politikere. I første og sidste ende handler det altid om magt og penge. Magten over at vide hvordan man kan få forbrugere til at handle på specifikke måder og hvordan man kan tjene penge på det. Den Europæiske Union holder øje med hvordan virksomheder bruger – og misbruger – den data de får mellem hænderne og om den data videregives til 3. part uden samtykke fra de mennesker, som er fanget midt i spillet. Facebook kom i rampelyset for et par år siden, da det blev verdenskendt at virksomheden havde videresolgt data på ulovlig vis. Heldigvis findes der instanser som holder øje med sådanne unoder og forsøger at få sat en bremser for det. Men lovgivningen har altid huller og det er aldrig nemt at fælde store virksomheder for deres ulovligheder, da de gør alt, hvad de kan for at finde huller i retssystemet, som de kan sive igennem. Teknik og data er kommet for at blive, det verden må forberede sig på fra nu af er, at holde øje med hvordan den data bruges.

7 kommentarer
 1. Andrea L. siger:

  Howdi Karidata.dk
  Konge artikel Mvh.

 2. Hugo L. siger:

  Karidata.dk Hullehøj, Det var sku alt tiden værd! Hugo

 3. Olivia G. H siger:

  Hej med jer, Fin artikel 😉
  Fortsat god aften, Olivia

 4. Lily A. H siger:

  Karidata.dk – Godt gået, Det da helt okay 🙂
  Mvh., Lily

 5. Oscar S. siger:

  Heja, Karidata.dk Du skriver virkelig gode artikler, jeg vil følge med løbende. Kærligst, Oscar

 6. Lauge D. siger:

  Hey Stærkt 🙂
  Pft., Lauge D.

 7. Liva I. siger:

  Karidata.dk – Hey,
  Det er bare lækkert!
  Venligste hilsner. Liva

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *